Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zličíňáci na lyžích aneb drž se kotvy a nepouštěj

Byl to jeden z těch spontánních nápadů. Venku pod nulou, na horách slunce, přede mnou volný den. Mrzutost z marného obvolávání kamarádů přebíjí nápad napsat vybraným rodičům mých zličínských fotbalistů. Potřebuji naplnit auto, pomalu se mi začínají ozývat. Nečekaný zájem by obsadil dvě auta, zachraňuje mě jeden z tatínků. Dvě posádky mohou vyrazit.

hory.jpg

U mě v autě sedá za volant kapitán týmu Roháč a já mohu pohodlně usednout mezi pasažéry vzadu.

Pro první zličínské lyžařské zážitky volíme Tanvaldský špičák. Půjčení lyží, první výjezd sedačkovou lanovkou nahoru prozrazuje, kdo nebude nejzdatnějším lyžařem. První jízdy jsou z těch opatrnějších. Pár obloučků a dozor na ostatní.

Největší legrace přichází ve chvíli, kdy sedáme na kotvu. Dvojice ve složení Bobby-Míša baví nechtěně celou frontu. Neujedou spolu ani pár metrů a oba končí na zemi. Sesednu s nimi. Po chvilce nasedáme znovu. Tentokrát vydrží o pár metrů dál, ale pak přichází další pád. Shovívavost ostatních ve frontě znamená rychlé nasednutí a jízdu nahoru. Jedu za klukama a pevně věřím, že dojedeme.

To ale jen do chvíle, než se v prudkém stoupání začnou Míšovi klepat nohy. Po chvíli se mu sesouvá zadek z kotvy. Bobby se jí drží zuby nehty a křičí na Míšu, ať vydrží. Pád se neodvratně blíží. Ve frontě to napjatě zahučí. Míša sjíždí a vleže se drží kotvy jako záchranného kruhu. Bobby se ho snaží setřást, má strach, že půjde do sněhu s ním.

Všichni kolem zastavují a sledují dramatickou scénku. Udrží se? Nemůžu se nesmát. Vše to sleduji z další kotvy za nimi. Míšovi padá lyže, beru jí do ruky. Když upadne druhá, drhne lyžáky o sníh. "To nemůže vydržet," zakřičí paní za mnou. Po pár metrech se Míša skutečně pouští. V poslední chvíli ale stačí zachytit Bobbyho nohu.

hory-2.jpg

Dole jsou oba. Fronta pod vlekem se popadá za břicho.

 Oba hoši už na kotvu nepůjdou. Raději šlapou zbytek sjezdovky po svých.

Nahoře je po pár minutách čeká spontánní potlesk spoluhráčů. Už jsem jim stačil barvitě odvyprávět, co se na vleku událo. O pádech, hledání lesních cestiček a stavění skokánků se raději rozepisovat nebudu, aby mi kluky půjčili rodiče i letos. Zimní sezóna začíná, Zličíňáci!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář