Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neznalost neomlouvá, ba naopak

1. 6. 2008

Každý moderátor by měl být vždy co nejlépe připraven na svého zpovídaného hosta. Pokud možno mu nedat prostor, aby mohl svévolně povídat své názory, aniž by je podložil racionálním argumentem. Jak ale všichni asi moc dobře víme, tak se častokrát stane, že zpovídaný politik či jiný zpovídaný se zbaví dotěrné otázky lehkou slovní říčkou. To ovšem není případ těchto dvou ukázek, kdy nejdříve moderátor MSNBC  Chris Matthews usvědčuje Kevina Jamese, že nemá ponětí, co znamená jím řečené slovo "appeasement", které použil v souvislosti s prezidentským kandidátem Obamou.

Slovo appeasement by mělo znamenat něco ve smyslu vyjednávání či dosáhnutí cíle pouze silou, někdy i vojenskou, neboli, že se s diktátory nemá vyjednávat, ale je třeba je porazit. Nejčastěji je historicky spojován s jednáními, jež vedly západní mocnosti ve třicátých letech s Hitlerem ve snaze odvrátit válku a která vyvrcholila Mnichovskou dohodou a následným rozpadem Československa. James přirovnal Obame mj. k bývalému britskému premiérovi Chamberlainovi, jenž byl právě jedním z politiků, kteří podepsali Mnichovskou smlouvu. Když se moderátor svého hosta zeptal, zda-li ví, co udělal Chemberlain špatného, ten o tom neměl nejspíš ani ponětí. Nakonec následuje pět minut, kdy moderátor položí Jamesovi zmíněnou otázku celkem devatenáctkrát a nakonec ho donutí říct, že o Chamberlainových skutcích nemá nejmenší ponětí. Také mu profesorsky vysvětlí, že appersement v Chamberlainově podání znamenal nikoli "mluvit s nepřítelem!, ale dát mu půlku Československa."

Tím také moderátor Chris Matthews překonal slavný rekord moderátora BBC Jeremyho Paxmanna, který stejnou otázku kdysi položil bývalému šéfu konzervativců Michaelu Howardovi celkem čtvrnáctkrát.

http://youtube.com/watch?v=d1wSZBTAXRs

http://youtube.com/watch?v=Uwlsd8RAoqI

 (tip na tyto videa jsem dostal od Miloše Čermáka z českého deníku E15)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář