Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Lipno s bruslemi

12. 2. 2009

ObrazekPřijíždíme autem směrem od Frymburka a parkujeme v Lipně nad Vltavou, jen pár desítek metrů od břehu Lipenské přehrady. V novém apartmánu přímo na břehu jezera je otevřená půjčovna bruslí. Za dvě hodiny platíme sto třicet korun.
Prodavač s námi zajde až na břeh a vezme naše boty. Dá je do úschovny, abychom je nemuseli tahat s sebou. První metry překonáváme malou vrstvu sněhu, bruslařský okruh vede asi třicet metrů od břehu.
Na čistém ledu, který, jak se dozvídáme, tu pravidelně upravují radlicí a zametají kartáčem, se pak připojujeme k desítkám bruslařů. Všichni využíváme krásného počasí a vyrážíme na nejdelší bruslařský okruh v Česku.
Ledová magistrála spojuje – jako tradiční cestičky – Lipno nad Vltavou a Frymburk, další ledová stezka vede k Přední Výtoni. Proto tento okruh využívají z praktických důvodů i místní. Jsou tu bruslaři dospělí, děti i maminky s kočárky. Okruh měří asi sedm kilometrů a my si sami volíme směr.
Bruslaři proti běžkařům Dráha pro bruslaře je aspoň šest metrů široká, ale občas si Obrazekmusíme dát pozor na protijedoucí bruslaře. Podél tratě je malá vrstva uhlazeného sněhu, ideální pro běžkaře. Také ji v hojném počtu využívají.
Zní to jako dokonale vymyšlená kombinace. Běžkaři kopírují trasu bruslařů a společně si užívají prostor Lipenského jezera. V praxi se však navzájem poněkud omezují.
Pravidelně po několika desítkách metrů je přes bruslařskou cestu několik metrů široký sněhový přejezd pro běžkaře, proto musíme značně zpomalovat a tento úsek opatrně přejíždíme. Menší děti tu mohou lehce škobrtnout.
Led pod kontrolou Vstup na ledovou plochu je na vlastní nebezpečí, ale milovníci bruslení se nemusí bát, správci lipenského areálu led pravidelně projíždějí, upravují a především vrtačkou kontrolují jeho sílu.
Všechny tyto služby vyjdou za celou zimu na sto tisíc korun, což je asi hlavní důvod, proč na jiných místech v zemi podobně udržované ledové plochy nejsou. Na údržbě se podílejí finančně všechny tři obce, spojené bruslařskou drahou – Lipno nad Vltavou, Frymburk a Přední Výtoň.
Bruslit prý budeme až do února. Ostatně, na bruslařské trase bude k vidění 3. až 8. února i souboj profesionálů. Uskuteční se tu závody v rychlobruslení, jaké se každoročně jezdí ve Švýcarsku
Obrazek, Nizozemsku a Švédsku. V té době má mít unikátní bruslařská dráha 13 kilometrů.
Jak se bruslí jinde Bruslaři mají letos ideální podmínky – ale na žádných dalších ledových plochách v republice už podobné služby jako na Lipně nenajdeme.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář